21-09-06

Einde zomerstop.

Het zit er weer op. De nachten beginnen zich langzaam aan te kondigen en de sterrenkijkers kunnen eindelijk weer gaan doe waarvoor ze gebouwd zijn; licht vergaren. Geen zomerlicht, maar hele zwakke spekkeltjes koud en hard winterlicht. Laat onze optiek deze lichtstralen maar bundelen en versterken, zodat we ver, heel ver kunnen wegkijken. Het is elk jaar weer een ervaring om de donkerte van de najaarsnachten af te speuren.

 

Velen van ons hebben tijdens hun zomervakantie verre oorden bezocht en hebben verwonderd gekeken naar vreemde sterrenbeelden, die van thuis uit nooit zichtbaar waren. Het is een beetje grensverleggen. Ieder rechtgeaarde amateurastronoom loopt ook daar met zijn neus recht omhoog. Zware sterrenkijkers meesleuren is natuurlijk geen optie. Je moet improviseren. Neem volgende keer eens een sterke digitale camera mee met een stevig statief. Liefst kan je camera lange belichtingstijden aan, en belichten maar. Gegarandeerd dat je na je thuiskomst nog vele uren plezier hebt aan het herkennen en vinden van vreemde objecten. De opnames tonen aan je collega-astronomen is ook een ervaring. Probeer het maar eens, volgend jaar.

 

Noorderkroon heeft nog geen 24u geleden haar kwartaalagenda gevuld. Informatie betreffende de kijkavonden en de maandelijkse bijeenkomsten kan je vinden in de vakjes aan de rechterkant van deze webpagina.

 

Altijd welkom bij deze activiteiten!

19:52 Gepost door LBe in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.