24-06-06

Zomerse nachten....

Vanwege een zomerstop hebben we weinig activiteiten, wat niet wegneemt dat er nog  gekeken kan worden. Het is een feit dat de nachten kort zijn. Heel kort. Als je in deze tijden een kijkavond wil organiseren dan moet je op z'n minst al wachten tot middernacht. Je kan al eerder beginnen met de opstelling, maar van effectief waarnemen komt niets in huis voor middernacht.

 Beslis je toch een poging te doen, in de wetenschap dat de zomerse nachten aangenaam zijn en dat ze verschillende objecten herbergen die je in de donkere seizoenen niet kan zien, heb je enkele zekerheden:

 1. De nacht zal kort zijn, heel kort.
 2. Het zal zeker niet koud zijn, hooguit fris.
 3. Je gaat verschillende schitterende objecten kunnen zien.
 4. Je zult heel waarschijnlijk nood hebben aan insectenspray of iets dergelijks.
 5. Close encounters met uilen en vleermuizen behoren tot het programma.
 6. na einde waarneming heb je nog kans op enkele uren slaap.

Allemaal punten die het zomers waarnemen aangenaam maken. Laat je niet overdonderen door de vraag naar diep-donkere nachten. Voor je het weet is ie weer voorbij, die mooie zomer. Geniet van alle voordelen die dit seizoen je geeft en vergeet niet:

Nu waarnemen is een uitstekende training voor de Perseiden-kijkavond!

 

Het hoge woord is eruit: de Perseiden. Perseiden zijn meteoren, in de volksmond "vallende sterren"genoemd. Nu,  sterren vallen niet, gelukkig. Een woordje toelichting: Als een komeet rustig haar baantjes om de zon trekt, laat ze een spoor van stofdeeltjes achter. De stofdeeltjes zijn afkomstig uit de staart van een komeet. De straling van de zon brengt de activiteit van  de komeet opgang met als resultaat een uitstoot van gas en stof.

Nu is het zo dat dat stof in de ruimte blijft hangen, over het ganse verloop van de komeetbaan. Als onze aardbol deze stofbaan kruist zien we hemels vuurwerk, in de vorm van de bekende vallende sterren.

 

Net als elk jaar, we zitten intussen al aan de 28e waarnemingsronde op rij, gaat Noorderkroon deze zwerm weer uitvoerig bekijken. We doen dit op vrijdag 11 augustus en op zaterdag 12 augustus. De harde jongens nemen best de zondag nog mee (individuele actie, weliswaar). We installeren ons op de sterrenwacht op het domein de Bever.

Wat heb je nodig voor een geslaagde sessie?

 1. Een ligstoel of veldbed.
 2. Een verrekijker.
 3. Warme kleding (het koelt af!)
 4. Insectenspray (we zitten aan de voet van een vijver).
 5. Warme dranke en een snack.
 6. Rode verlichting (geen wit licht, want verblinding).
 7. En vooral...goesting, heel veel goesting.

Een avondje meteoren kijken kan je veel bijbrengen wat sterrenbeelden betreft. De kennis die je hebt zal heel zeker aangevuld worden met nieuwe gebieden. Is je kennis van de sterrenbeelden eerder beperkt, dan is dit zeker een must. Daar waar we meteoren zien geven we detials over het gebied waar ze gezien zijn. 

 

Conclusie: Perseiden 2006; heel zeker in je agenda zetten, zeker enkele trainingsavonden organiseren en op vrijdag en zaterdag; dubbeldik genieten!

 

Tot dan.

Sfeerbeeldje Gastelse Heide op 23-06-2006.

 

Zomerse actie op de heide!

Sterrenbeeld Schorpioen en een metoor.

15:31 Gepost door LBe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.