16-03-06

Bezoek aan basisschool "de Robbert" te Hamont.

Woensdag,15 maart; Noorderkroon-Achel is te gast in de basisschool "de Robbert"te Hamont. Net als vorig jaar heeft Noorderkroon weer een lezing gehouden aan alle 5e klassers. Het totale publiek kwam neer op een 60-tal kinderen en drie leerkrachten. Ookdit jaar koos Noorderkroon-Achel voor een inleidende sessie sterrenkunde in de vorm van een Powerpointpresentatie met ondersteuning van de planeetbiollen op schaal (bouwer Job Beeren). Om het geheel voor kinderen aantrekkelijk te maken is de presentatie opgebouwd in de vorm van een reis. Een reis van de zon tot aan de grootst mogelijke structuur die je in de ruimte kan zien, de superclusters. Alles wat we tegenkwamen op onze reis werd uitvoerig toegelicht.

De klassen waren de voorafgaande weken op bezoek geweest in het Europlanetarium te Genk. De voorstelling die ze daar zien is een perfecte voorbereiding op de presentatie die Noorderkroon geeft. Elk aspect kan verder uitgediept  en gevisualiseerd worden. Op het einde van de lezing worden vragenlijsten die de leerlingen op voorhand opstelden, afgewerkt. Op het einde was er nog net een beetje ruimte voor nieuwe bijkomende vragen. Net als afgelopen jaar was ook deze lezing weer een succes en hebben de leerkrachten al laten weten dat ze ook volgend jaar weer vragende partij zullen zijn.

Noorderkroon heeft er al een vast agendapunt van gemaakt!

13:44 Gepost door LBe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-03-06

Bezoek van VVS-bestuur aan Noorderkroon.

Aanstaande zaterdag, 18 maart, zal de nationale voorzitter, samen met de afdelingscoordinator een bezoek brengen aan onze kring.  Claude Doom, de voorzitter VVS zal voor ons een lezing brengen onder de noemer "botsende sterrenstelsels". Tegelijkertijd maken ze gebruik van hun bezoek om bij ons de sfeer op te snuiven. Alle Noorderkroners op post!

01:44 Gepost door LBe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-03-06

Evaluatie Sterrenkijkdagen 2007

VVS-afdelingen hebben massaal waarnemingsverslagen doorgezonden via de VVS-mailinglist. Conclusie die je hieruit kan trekken is dat men overal in het land blij was met de waarnemingscondities. Geen schitterende condities, maar toch een pak beter dan vorig jaar. In 2006 hebben we het twee dagen moeten stellen met vervangprogramma's, terwijl we dit jaar 2 ganse avonden en nachten onder de koepel aan het werk waren. Tel daar nog eens al die mislukte kijkavonden van het afgelopen jaar bij en je zal weten waarom iedereen zo tevreden was met de behaalde resultaten.

Bij aanvang van waarnemingsdag 1 waren er nog twijfels (zie verslag dag 1). Gelukkig hadden we correct ingeschat en de kijker opgesteld. Alle bezoekers hebben kunnen genieten van mooie beelden en vakkundige uitleg. De gegeven uitleg maakte dat mensen langer dan gebruikelijk op de sterrenwacht bleven. Zij die een luisterend oor hadden konden genieten van sterevolutie, direct gestaafd met real-time beelden. Van gasnevel naar open sterrenhoop. Van open sterrenhoop naar gewone ster. Van gewone ster naar rode reus. Van rode reus naar..... Dat is pas didactische sterrenkunde!

Dag twee (zie verslag dag 2), een overrompelende start. Komplete volksstammen bestegen de toren en verdrongen zich rond de kijker. Naarmate de avond vorderde werd de groep echt te groot en moesten we opsplitsen. Op het bordes van de toren hebben we heel uitvoerig de sterrenbeelden aangewezen, beschreven en meteen de Griekse mythologie eraan vast gekoppeld. Het lijkt de mensen aan te spreken. Geert Schuurmans en Job Beeren hadden resp. een kijker en een grote binoculair op het platform staan, dus ook daar kon men kijken. Onder de koepel heft men zich voornamelijk geconcentreerd op de maan, Saturnus (met Cassinischeiding), Mars, de Orionnevel en de Pleiaden.

Als we terugblikken, kunnen we stellen dat, dank zij de inzet van de leden en het promo-materiaal van de VVS, de sterrenkijkdagen van 2006 als zeer geslaagd beschouwd mogen worden.

Een speciaal woordje van dank aan Jan Hermans voor het heel correct bedienen van de kijker, aan de voorzitter (Lambert Breemans) voor het ter beschikking stellen van de kijker, aan Dirk en Geert Schuurmans, Job en Marsha Beeren, Jean-Pierre Sleurs, de schrijvende pers voor hun belangstelling en moest ik iemand vergeten zijn (want het was donker!), mijn excuses hiervoor.

Hopelijk mogen we weer op jullie steun rekenen tijdens de volgende editie van de Nationale Sterrenkijkdagen.

Lambert Belien 

13:47 Gepost door LBe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Nationale sterrenkijkdagen dag 2

Een korte samenvatting van de tweede sterrenkijkdag. Afgelopen zaterdag was het een stuk beter dan vrijdag. De hemel boven Achel was helder, met een beetje (niet hinderende) sluierbewolking aan de zuidelijke horizon. De maan, Saturnus en Mars kwamen kristalhelder in beeld. De opkomst en belangstelling tijdens de tweede kijkdag was beduidend groter. Op een gegeven moment moesten we het publiek in groepen splitsen, een groep aan de kijker en een groep buiten op het waarnemingsplatform voor sterrenbeeldherkenning. Onder de koepel van de sterrenwacht keek men gretig naar de maan, de planeten Mars en Saturnus, de Pleiaden, de Orionnevel,….. Op het platform hebben we de sterrenbeelden getoond en meteen de mythologie van elk sterrenbeeld aangehaald. Geert had zijn kijker weer opgesteld en Job werkte met zijn grote binoculair. Tijdens de buitensessies zagen we enkele meteoren de hemel doorklieven (helaas geen vuurbol!). Terwijl binnen, op verzoek van het publiek, de kijker  vooral gericht werd op maan en planeten, hebben we buiten met de bino’s diverse deepsky-objecten kunnen waarnemen. De lokale pers heeft ons bezocht en enkele sfeerbeelden genomen. Al met al kunnen we stellen dat zaterdag beter was dan vrijdag, zowel qua opkomst als zichtbaarheid. Eindconclusie Nationale Sterrenkijkdagen 2006: zeer geslaagd!! We hebben als kring weer een doelstelling verwezenlijkt; het promoten van de sterrenkunde. Reacties van bezoekers waren een uitstekende graadmeter. Er waren verschillende bezoekers waar we zeker meer van gaan horen. Met dank aan VVS voor de organisatie en het verschaffen van diverse publicaties en dank aan de leden die zich  ingezet hebben teneinde deze editie van de Nationale Sterrenkijkdagen te laten slagen. Rendez-vous in 2007!!!

 

01:34 Gepost door LBe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

04-03-06

Nationale sterrenkijkdagen 2006

Vrijdagavond, 20.00u. Het zag er niet al te schitterend uit, een licht bewolkte hemel en een dreigende mist. Toch besloten om de 15 cm lenzenkijker op te stellen op de toren en het waarnemen te starten. Onmiddellijk na de start trok de hemel quasi dicht en hebben we even

afgewacht: de juiste beslissing, want eerst heel twijfelachtig maar toch, de hemel trok open. We hebben enkele groepen bezoekers mogen ontvangen die gretig door de kijker gekeken hebben naar de maan, Saturnus, Orionnevel, open sterrenhopen, bolhopen, satellieten en dies meer.

Het lijkt wel traditie, maar ook deze keer hadden we weer internationaal gezelschap. Er waren bezoekers die (net uit het vliegtuig) vanuit Noorwegen naar onze sterrenwacht kwamen, bezoekers vanuit Zonhoven, Bocholt, Hamont,…. Tijdens het waarnemen kwamen vragen van alle kanten. Gesprekken zoals hoe je moet kijken, wat je kan verwachten, wat je ziet, wat een kring kan bieden, etc., het was er allemaal! Wat opviel ,deze keer, was dat de bezoekers die we mochten ontvangen langer dan gebruikelijk op de toren bleven en samen met ons deze eerste nationale kijkavond tot een succes maakten. De publicaties die VVS ons ter beschikking werden gretig meegenomen.

We sloten af met een frisse pint in de taverne en keerden huiswaarts rond de klok van 00.30u. Op dat moment zat de hemel potdicht. Even afwachten wat zaterdag zal brengen (mocht de hemel dicht zitten (laat ons hopen van niet), we hebben nog steeds een vervangprogramma ter beschikking).

 

Morgen zal ik een verslag van de tweede dag toevoegen. Ben je geintereseerd, kom dan zeker langs! Het is altijd de moeite.

 

 

01:20 Gepost door LBe | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |