05-03-06

Evaluatie Sterrenkijkdagen 2007

VVS-afdelingen hebben massaal waarnemingsverslagen doorgezonden via de VVS-mailinglist. Conclusie die je hieruit kan trekken is dat men overal in het land blij was met de waarnemingscondities. Geen schitterende condities, maar toch een pak beter dan vorig jaar. In 2006 hebben we het twee dagen moeten stellen met vervangprogramma's, terwijl we dit jaar 2 ganse avonden en nachten onder de koepel aan het werk waren. Tel daar nog eens al die mislukte kijkavonden van het afgelopen jaar bij en je zal weten waarom iedereen zo tevreden was met de behaalde resultaten.

Bij aanvang van waarnemingsdag 1 waren er nog twijfels (zie verslag dag 1). Gelukkig hadden we correct ingeschat en de kijker opgesteld. Alle bezoekers hebben kunnen genieten van mooie beelden en vakkundige uitleg. De gegeven uitleg maakte dat mensen langer dan gebruikelijk op de sterrenwacht bleven. Zij die een luisterend oor hadden konden genieten van sterevolutie, direct gestaafd met real-time beelden. Van gasnevel naar open sterrenhoop. Van open sterrenhoop naar gewone ster. Van gewone ster naar rode reus. Van rode reus naar..... Dat is pas didactische sterrenkunde!

Dag twee (zie verslag dag 2), een overrompelende start. Komplete volksstammen bestegen de toren en verdrongen zich rond de kijker. Naarmate de avond vorderde werd de groep echt te groot en moesten we opsplitsen. Op het bordes van de toren hebben we heel uitvoerig de sterrenbeelden aangewezen, beschreven en meteen de Griekse mythologie eraan vast gekoppeld. Het lijkt de mensen aan te spreken. Geert Schuurmans en Job Beeren hadden resp. een kijker en een grote binoculair op het platform staan, dus ook daar kon men kijken. Onder de koepel heft men zich voornamelijk geconcentreerd op de maan, Saturnus (met Cassinischeiding), Mars, de Orionnevel en de Pleiaden.

Als we terugblikken, kunnen we stellen dat, dank zij de inzet van de leden en het promo-materiaal van de VVS, de sterrenkijkdagen van 2006 als zeer geslaagd beschouwd mogen worden.

Een speciaal woordje van dank aan Jan Hermans voor het heel correct bedienen van de kijker, aan de voorzitter (Lambert Breemans) voor het ter beschikking stellen van de kijker, aan Dirk en Geert Schuurmans, Job en Marsha Beeren, Jean-Pierre Sleurs, de schrijvende pers voor hun belangstelling en moest ik iemand vergeten zijn (want het was donker!), mijn excuses hiervoor.

Hopelijk mogen we weer op jullie steun rekenen tijdens de volgende editie van de Nationale Sterrenkijkdagen.

Lambert Belien 

13:47 Gepost door LBe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

bedankt! Graag wil ik nogmaals mijn dank betuigen aan allen die dit event deden slagen. Zowel de inzet van de leden als de opkomst van de bezoekers deden dit event slagen.

Volgend jaar gaan we de kijkavonden naar een hoger level brengen door nog meer publiciteit te verzorgen en extra activiteiten toe te voegen.

Tot dan!!
Lambert Belien

Gepost door: lambert belien | 05-03-06

De commentaren zijn gesloten.