21-01-06

Voorstelling Noorderkroon-Achel.

Noorderkroon Achel is een sterrenkundige vereniging die onder de vlag van VVS (Vlaamse Vereniging voor Sterrenkunde en aanverwante wetenschappen) tot doel heeft de sterrenkunde te promoten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandelijks hebben we studiebijeenkomsten waar eigen leden bepaalde thema's uitwerken en presenteren. We proberen zo goed als mogelijk de actualitieiten bij te houden. Nieuwe leden zijn steeds welkom.

 

De inhoud van onze activiteiten is steeds aangepast aan het niveau van de leden. M.a.w. ook leken kunnen bij ons terecht.Binnen onze kring zijn diverse specialisaties. Ze worden regelmatig ingezet ter volmaking van de geplande activiteiten. Op onze sterrenwacht krijgen we regelmatig international bezoekersgroepen over de vloer.

 

Naast de gewone maandelijkse activiteiten zijn we ook te vinden op de lokale basisscholen. We verzorgen daar inleidende sessies sterrenkunde aan de 5e klassers. Een succes en een mooie voedingsbodem voor toekomstige leden. Een ander initiatief dat we dit jaar opstarten zijn initiatieavonden. We houden meerdere malen "open huis" en hopen zo een nog breder publiek aan te trekken.

 

Naast strikt sterrenkundige onderwerpen houden we ons ook bezig met meer aardse fenomenen zoals vulkanisme, aardbevingen, orkanen, geologie, noem maar op. Logisch, eigenlijk, want de studie van de aarde is ook sterrenkunde.

 

Verwezenlijkingen van de kring.

 

Planetenpad.

 

Het allereerste planetenpad in Belgie kwam tot stand dank zij een samenwerking van Noorderkroon-Achel en het Stadsbestuur Hamont-Achel. Alle panelen werden door medelid Job Beeren met de hand geschilderd. We zijn nu aan de derde uitvoering toe. Vandalisme in het verleden was de reden dat we een paar keer het volledige planetenpad moesten heropbouwen. Dank zij intensieve ruimtevaart en daarmee ook betere afbeeldingen waren we in staat om elke nieuwe reconstructie van het planetenpad te verfijnen. Rondleidingen worden voorzien door de plaatselijke VVS-gids.

 

Zonnewijzer.

 

In het centrum van Achel, naast de kerk kan je een pracht van een equatoriale zonnewijzer vinden. Deze zonnewijzer kwam tot stand door samenwerking van Noorderkroon-Achel en het Stadsbestuur. De bronzen zonnewijzer heeft in 2005 nog een volledige revisie ondergaan. Kompleet met tijdsvereffeningslus kan elke leek de juiste tijd aflezen van dit instrument.

 

Geologische Tuin.

 

Halverwege ons planetenpad hebben we in samenwerking met het Stadsbestuur Hamont-Achel een geologische tuin ontworpen. Alle plaatselijke gesteenten kan je hier bewonderen. We hebben elke steen voorzien van een datering, de correcte benaming en samenstelling. Dit alles is afgezet in een hoefijzervormige tijdschaal. Zeer educatief en ook hier kan men terugvallen op de plaatselijke VVS-gids voor de nodige uitleg.

 

Sterrenwacht.

 

De kroon op onze samenwerking met het Stadsbestuur Hamont-Achel was de verwezenlijking van de Stedelijke Sterrenwacht. Het is een stalen torenconstructie met op het bovenste platform een heuse sterrenwacht. De hoogte van de toren bedraagt 13 meter. Je kan de sterrenwacht vinden in het recreatiedomein "de Bever"in Achel. Omgeven door bossen zijn we relatief afgeschermd van strooilicht. Het waarnemen vanaf deze sterrenwacht is heel pretting. We kijken over de boomtoppen en hebben vrij zicht op alle windrichtingen. Het strooilicht van de nabije taverne geeft geen hinder. We staan er letterelijk en figuurlijk boven.De sterrenwacht is toegankelijk voor de eigen leden, maar op verzoek organiseren we ook kijkavonden voor groepen van andere verenigingen. In het verleden ontvingen we bezoekersgroepen zoals Nederlandse onderwijzers, De Belgische Gezinsbond, ....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sterrenwacht in werking.

 

Tijdens de reguliere kijkavonden werken we met een lenzenkijker met een lensopening van 10 cm. Met deze kijker bekijken we alle planeten, de meest voor de hand liggende Deepsky-objecten, kometen, de zon en de maan. Voor de lichtzwakkere deepsky-objecten schakelen we andere kijkers in. Er zijn enkele 25 cm newtons, er is een 20 cm Newton met vorkopstelling, enkele 11 cm Newtons, kleinere refractors, diverse binoculairs -groot en klein- en enkele restlichtversterkers, zeg maar electronische nachtkijkers. Al met al, hebben we het een en ander in huis om de diverse disciplines van het sterrenkijken tot en goed eind te brengen. Voor elk wat wils!

 

Onderstaande afbeelding toont een greep uit ons instrumentarium, samengebracht op een thematische tentoonstelling ter gelegenheid van ons 25-jarig bestaan in 2003.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waar kan je ons vinden?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het witte puntje helemaal bovenaan de vijver (ongeveer in het midden van de foto)is de koepel van onze sterrenwacht. Je kan aan de omgeving zien dat we volledig ingesloten zitten, ver weg van hinderlijk strooilicht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb je een vraag of heb je interesse in onze vereniging, klik even op de bovenstaande knop "mail me!" en laat een berichtje achter. We zullen zeker antwoorden.

 

Noorderkroon op reis.

 

Jaarlijks maakt Noorderkroon-Achel een astronomisch getinte uitstap. Daar waar mogelijk proberen we dit te kombineren met andere wetenswaardigheden. Onderstaand kan je enkele beelden zien van vorige "expedities".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek aan ASTROLAB-IRIS en Ieper in 2005.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek Zimmertoren in Lier, 2004.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Venusovergang op de sterrenwacht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek aan Philips-sterrenwacht te Eindhoven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek aan de Jan Paagman-sterrenwacht in Asten en het astronomische uurwerk in het nabij gelegen Klokkenmuseum Asten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veldwerk.

 

Enkele imperssies van Noorderkroners in het veld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marswaarneming op de Buitenheide in Nederland. Waarnemingen gedaan tijdens een Perseidenactie.

 

 

 

 

 

 

Wandeling Planetenpad en Geologische tuin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16:07 Gepost door LBe | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

reactie goed gedaan

Gepost door: Jeaninne Goversen | 21-01-06

reactie Een goed begin is het halve werk heel mooi is het om nu een eigen website te hebben. Ziet er goed uit alles is aan de orde gekomen van onze belangrijkste gebeurtenissen. Zeker moeten we doorgaan op de manier zoals we die nu kennen. Goed dat er nu een breder publiek onze vereniging gaat leren kennen. Lof,lof,lof

Gepost door: Beeren Job | 21-01-06

De commentaren zijn gesloten.