28-11-06

Eindelijk een geslaagde kijkavond

Op een keer moest het lukken. 17 november, geen al te schitterend weer, maar toch de 25 cm Cassegrain in de auto geladen en hopen op.....

 

De voorzitter was al ter plekke en hielp met het opstellen van de kijker. Omdat we al eens een poging gedaan hadden boven op de waarnemingstoren, kozen we voor een opstelling op de vaste grond. geen trillingen, maar een beperkt zich op de hemel. Naarmate de avond vorderde werd het donkerder en kwamen de sterren redelijk goed door. Niet dat we spreken van een topnacht, maar wel een kans om eens te laten zien wat de kijker in z'n mars had. De aanwezigen hebben het geweten. Dank zij de volautomatische afstelling en het GoTo-systeem hebben we een hel rits objecten kunnen zien. Later op de nacht hebben we zelfs een deepskyfilter gemonteerd en toen was het hek helemaal van de dam; we zagen, heel duidelijk, de reflectienevels in de open sterrenhoop M45, de Pleiaden. Jan was stomverbaasd.  Op een volgende kijkavond met een heldere en transplarante hemel zullen we de grenzen helemaal verleggen. Dan gaan we constant met filters wetrken en wagen we ons aan de echte vergrotingen. Afgelopen nacht hadden we enkel en alleen met een Super Plossl 40mm breedveld-oculair gewerkt. Kwestie van iedereen eerst te laten wennen aan de Cassegrain. Een volgende keer gaan we grenzen verleggen, beloofd.

 

Enkele sfeeropnames:

2006_1117kijkavond20060057

 

2006_1117kijkavond20060058

 

2006_1117kijkavond20060059

 

20:00 Gepost door LBe in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

05-11-06

Interactieve aanpak tijdens de bijeenkomsten.

Voor de derde maal op rij heeft Noorderkroon-Achel gewerk met een open agenda. Daar waar we vroeger werkten met een vaste agenda en bijgevolg met volledig afgewerkte presentaties, kiezen we nu voor een meer interactievere aanpak: de open agenda.

 

Een open agenda wil zeggen dat er op voorhand geen thema's gepland zijn. We laten de aanwezige leden de kans een vraag op het bord te zetten. Zijn dit vragen die direct beantwoordt kunnen worden zal dat ook zo gebeuren. Eerst kiezen we een moderator en een vrijwilliger om het verslag te maken. Zijn er teveel vragen, die avond, dan komen deze automatisch aan bod tijdens de volgende meeting.

 

Voordeel van deze werkwijze is dat de ganse groep betrokken is en de vragen (er zijn er altijd wel) kunnen door de gansegroep besproken worden. De afgelopen maanden hadden we volgende onderwerpen;

 

  1. Wat is de rand van het heelal?
  2. Pluto, planeet of....
  3. Refractie en reflectie.
  4. Is de aarde rond?
  5. GRSII
  6. Neutronensterren - zwarte gaten.
  7. LHC-detectoren en CMS Higgs deeltjes
  8. 2 kunstmanen rond de zon
  9. CCD-camera's
  10. kleurschakeringen

Elk van bovenstaande items werd uitvoerig besproken. Met behulp van een bord en wat krijt kom je een heel eind. Daar waar de onderwerpen digitale ondersteuning nodig hebben, is er de beschikking over een laptop en een beamer.

13:26 Gepost door LBe in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

21-09-06

Einde zomerstop.

Het zit er weer op. De nachten beginnen zich langzaam aan te kondigen en de sterrenkijkers kunnen eindelijk weer gaan doe waarvoor ze gebouwd zijn; licht vergaren. Geen zomerlicht, maar hele zwakke spekkeltjes koud en hard winterlicht. Laat onze optiek deze lichtstralen maar bundelen en versterken, zodat we ver, heel ver kunnen wegkijken. Het is elk jaar weer een ervaring om de donkerte van de najaarsnachten af te speuren.

 

Velen van ons hebben tijdens hun zomervakantie verre oorden bezocht en hebben verwonderd gekeken naar vreemde sterrenbeelden, die van thuis uit nooit zichtbaar waren. Het is een beetje grensverleggen. Ieder rechtgeaarde amateurastronoom loopt ook daar met zijn neus recht omhoog. Zware sterrenkijkers meesleuren is natuurlijk geen optie. Je moet improviseren. Neem volgende keer eens een sterke digitale camera mee met een stevig statief. Liefst kan je camera lange belichtingstijden aan, en belichten maar. Gegarandeerd dat je na je thuiskomst nog vele uren plezier hebt aan het herkennen en vinden van vreemde objecten. De opnames tonen aan je collega-astronomen is ook een ervaring. Probeer het maar eens, volgend jaar.

 

Noorderkroon heeft nog geen 24u geleden haar kwartaalagenda gevuld. Informatie betreffende de kijkavonden en de maandelijkse bijeenkomsten kan je vinden in de vakjes aan de rechterkant van deze webpagina.

 

Altijd welkom bij deze activiteiten!

19:52 Gepost door LBe in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |